Oyun Endüstrisi ve Oyunlar Çocuklar İçin midir?

Merhabalar,
Night.Cafe Tarafından Tasarlanan Resim

  Eğlence Sektörünün EN BÜYÜK Pasta Payına Sahip, Dünya ülkelerinin Yıllık Gelirlerini arkada bırakan Oyun sektörü hakkında bir blog yazma gereği duydum. Amacım oyun sektörünü yüceltmek ya da yerden yere vurmak değil, size farklı bir bakış açısı sunmak.

Oyunlar 7'den 77'ye tüm insanların ilgisini çeken eğlence sektörünün önemli basamaklarındandır.

  Bazen öncelikle boş zamanı değerlendiren basamaktır.

Bazense ebeveynler oyunların çocuk işi olduğu düşünceleri nedeniyle ilgilenmez yada oyunlara karşı aşırı tepkiyle karşı dururlar.

   Oluşumlara karşı olmak o oluşumların yok olmasını sağlamayacağı gibi haklarında bilgi eksikliği yaşamanıza neden olur?

 Bunun yararlarının başında boş zamanlarınızı daha etkin kullanabilmenize olanak sağladığı gibi günümüzde ise paranızın cebinizde kalmasını sağlayacaktır. Özet olarak Bu sayede boş zamanlarınızı daha etkin kullanabilirsiniz ama paranızın da cebinizde kalmama ihtimali olacağını da unutmayın.
 İlk olarak oyunu oynayabileceğiniz için gereken Bilgisayar yada konsol sistemleri maliyetleri oldukça yüksektir. Ayrıca oyunların fiyatlarının arşa çıkıyor olması nedeniyle paranız cebinizde kalacak şekilde devam edecektir.

   Bu zararlar, penceresi güzel gün ışığı alan evinizin en sıcak, hoş, güzel manzarasını oluşturur ki 
Göz ardı ettiğiniz zararları yok saymak ise oyunların oluşturabileceği zararları yok saymaz.

En büyük hata, 'Oyunlar çocuk işidir.' diyebilmek.

Oyunların başlıca zararlarını maddeler halinde özetlersek;
  • Oyun maliyetleri yüzünden Oyun Satış fiyatları ile Oyun İçi Ücretli Ek Paketlere harcamalarınız bütçenizi azaltacaktır. 
  • Ücretsiz Sunulan oyunlarda da Ücretli Ek Paketlere de rastlanmaktadır.
  • Oyun oynarken alınan duygu durumlarına göre zaman algısı yok olabileceğinden zamanınızın çok fazlasını oyun oynarken boşa geçirmiş olabilirsiniz. 
Oyunlarda elde edilebilen oyun içi materyallerin de tamamı arz talep ilişkili gerçek hayatta karşılığı ancak bununla mümkün olan değerlere sahip olduğundan boşa zaman harcama denilebilir.
  • Ayrıca oyunların bağımlılık yapabildiği bilinmektedir.
    Örnek verecek olursak, bazı tür oyunların sonu yok denilebilecek akışı olduğundan, 
Oyun sonu hikaye bitişi ile düzenli olarak oyunun yapımcı yada dağıtımcıları tarafından düzenli  olarak güncellemeler getirdikleri bilinmeli ve oyun içinde yapılabilecek aksiyon fazlalığı oluşturularak büyük bağımlılıkların önü bilinçsiz kullanımlar sonucu yaşanabilmektedir.

  • Oyunlara uzak kalmanız durumunda evde bakımından sorumlu olduğunuz bireyler (Çocuk veya  Evcil hayvan v.b.) bulunuyorsa, çocuğunuzun kendisine uygun bir oyun oynayıp oynamadığını denetleyemezsiniz. 
  1. 2014 Yılında İngiltere'de 8 yaşındaki çocuğun babasının kredi kartını kullanarak FIFA oyununda 4.000 Sterlin harcaması,
  2. 2017 Yılında ABD'de 11 yaşındaki çocuğun annesinin kredi kartı ile YouTube platformunda oyun videolarına 7.500 dolarlık bağış yapması,
  3. Ayrıca App Annie raporunda Mobil Oyunlara yapılan 44.7 Milyar Dolarlık harcamanın ne kadarı çocuklar tarafından gerçekleştirildiği bilinmemektedir.
  4. Ülkemizde de haberlere yansıyan buna benzer yaşanan durumlar yer almaktadır.
  • Oyun bağımlığı sonucu psikolojik durum bozuklukları oluşabilmektedir. 
  • Yine çocuklarınızın yada kendinizin epilepsi tarzı hastalıkları varsa, oyun grafiklerine bağlı olarak nöbet tetikleyici etkenler nedeniyle sağlık durumunuzda rahatsızlık oluşabilecektir.

HAYATINIZIN BOYUNCA HIRSLI BİREYSENİZ OYUNLARDAN KESİNLİKLE UZAK DURMALISINIZ.
OYUNLAR EĞLENCE, ZEVK DUYGULARINIZI TETİKLEYİCİDİR.
AGRESİFLEŞİYORSANIZ, AİLENİZE, ÇEVRENİZE, KENDİNİZE KARŞI ZARAR VERİCİ TEPKİLER VEREBİLİRSİNİZ.


   Bu maddelerden sonra "Oyunlar Çocuklar İçindir" sözü çok yanlış bir genellemedir.
    Oyun Endüstrisi ürünlerinde ki oyunlar yaşa, içeriğe göre çocuklar için olabildiği gibi olmayabilir. Açıkçası oyunlar çocuklar içindir derken tüm oyunlar kast edildiğinde oldukça yanlış bir söz ortaya çıkar.
 Oyun Endüstrisinin dünya ekonomisinde büyük pazar payı bulunmakta olduğu da göz önünde bulundurulmalıdır ki. 
    Dünya üzerinde yüzlerce ülkenin Yıllık Gelirlerini Katlayan bir Ekonomik Tablo ile karşılaşmaktayız.

IMF 2021 Yılı Raporunda 86 Ülke $180.3 Milyar Dolar altında yıllık gelir belirterek Oyun Endüstrisinin altında kalmıştır.

Yıldan Yıla Oyun Endüstrisinin Yükselen Kar Marjı;
Global oyun satışlarında $211.2 Milyar Dolar,
Mobile Oyunlarda $103.1 Milyar Dolar,
Bulut Tabanlı Firmaların, $8.2 Milyar Dolar,
VR Oyun pazarının ise $3.2 Milyar dolar olması beklenmesidir¹.

  Dünya üzerinde ekonomik dağılım pastasında eğlence endüstrisinde payını görüyoruz ki, 
    Düşünüldüğünde günden güne giderek büyüyen bu okyanusa yelken açan, açmış olanlar ve açmayı planlayan firmaların rekabeti de artmaktadır.

Arz Talebe dayalı bu pazarın hedef kitlesi sonuçta insan etkenleriyle gerçekleşip sadece çocukları kapsamıyor.

Örnek vermemiz gerekirse;

Oyunlar sayesinde çocukların hayal güçleri, yaratıcılıkları, problem çözme becerileri, sosyal ilişkileriyle duygusal zekaları gelişebilmektedir. Ayrıca çocukların stresini azaltma, özgüvenlerini artırma, mutlu olmalarına da yardımcı olabilir. 
  Çocukların birey haline gelirken öğrenme, keşif çağlarında öğreneceği beceriler için Sadece Oyunlardan Yararlanmakta Çok Yanlıştır.

Ağır şiddet ögeleri de içeren oyunları çocukların oynaması sakınca oluşturur. Çocukların oyun oynarken aileleri tarafından denetimleriyle beraber ailelerinde oyun içeriklerine vakıf olması önem arz etmektedir.

    Yine okul, sokak, akran sosyalleşmesi ile duyduğu yada beraber oyun oynayacakları unutulmamalıdır. Çocuklu ailelerin tamamının oyunlar çocuklar içindir sözü ile bile büyürken oyunda şiddet içeriği gördüğünde ne olacak sizlerce?
    Şiddetin normal bir davranış olduğu algısına kapılabileceği gibi ileride psikolojik sıkıntılarında önünü açan gelişmelere neden olacağı unutulmamalıdır. Bu tür ihtimallerden dolayı bile çocuğun gözlem altında aile ile beraber oyun oynaması sağlanmalıdır.

    Son olarak Oyunların beyin gelişimimizde pozitif ile negatif etkileri olduğundan ölçülü oranda oynanmasına dikkat etmeliyiz.

Hayatta her şeyin Azı karar çoğu zarar olduğu unutulmadan, 
Oyun oynamanın yaşının olmadığının farkına varırken, yararlarıyla zararları göz önünde bulundurularak, zamanınızı dikkatli kullanarak oyunlarla kullanılması gerekmektedir.


NOT: Resim tasarımı Night.cafe tarafından yapılmıştır. 

Kaynaklar ; 
  • https://btk.gov.tr/haberler/btk-2o2o-dijital-oyunlar-raporunu-yayinladi
  • https://www.trthaber.com/haber/dunya/eglence-pazarinin-yukselen-yildizi-oyun-sektoru-505897.html

    Senin Fikrin ?

    Yorum Gönder (0)
    Daha yeni Daha eski