Rüyamda Neler Gördüm? Rüya Tabirleri ve Anlamları

Rüya, uyku halinde bedenimizin hızlı göz hareketi (REM) evresiyle yakından ilişkili olan görsel ve işitsel  algı ve duygularıdır.

RüyaRüyalar

Rüya konusu aslında çok geniş bir alana dahil olmaktadır. Ben ise ince hatları ile özet şeklinde ele almaya çalışacağım .

Rüyalar Hakkında Başlıca Yapılan Araştırmalar;
  • Rüyaların psikolojik, biyolojik ve manevi açıdan anlamı ve işlevi üzerine birçok araştırma yapılmış ve rüyaların bilinçaltının yansımaları, istekleri, özlemleri veya mesajları olduğu ileri sürülmüştür.

  • Rüyaların kişilik, duygusal zeka, ruh sağlığı ve tedavi ile ilişkisi incelenmiştir. Rüyaların bilimsel incelenmesine oneiroloji denir. Rüya yorumlamak eski kültürlerde kahin ve büyücüler tarafından yapılmıştır.

  • Rüyaların süresi, içeriği, renkli veya siyah-beyaz olması, görme engelli veya hayvanlar tarafından görülmesi gibi konular üzerine araştırmalar yapılmıştır. Rüyaların uykunun hızlı göz hareketi (REM) evresiyle yakından ilişkili olduğu bulunmuştur.

  • Rüyaların vücutta geçici uyku felci yarattığı, rüya sırasında orgazm olunabileceği, rüyada sadece tanıdık yüzler görülebildiği gibi ilginç bulgular ortaya konmuştur.

Rüyaların ilahi alemden gelen haber veya tahminler içerdiğine de inanılmış ve inanılmaktadır. 

Rüya yorumlamak eski kültürlerde kahin ve büyücüler tarafından yapılmıştır.

Rüyalar, tarih boyunca insanları ilgilendiren ve etkileyen bir olgu da olmuştur. Rüyaların ilahi âlemden gelen haber veya tahminleri içerdiğine inanılmıştır. Rüya yorumlamak eski kültürlerde kahin ve büyücüler tarafından yapılmıştır.

  • Rüyalar, Eski Mısır, Yunan ve Asur toplumlarında büyük önem taşımıştır. Rüya tabirleri ile ilgili ilk eserlerin Asurlular tarafından yazıldığı bilinmektedir. M.Ö. 2000 yılına ait bir Mısır papirüsü ise 200'e yakın rüya tabirini içermektedir.
  • Rüyalar, İslamiyet'e göre de önemli bir yere sahiptir. Rüyaların üç çeşidi olduğu kabul edilir: Allah'tan gelen rüyalar, şeytandan gelen rüyalar ve nefisten gelen rüyalar. Rüya tabirleri ise peygamberlerin sünnetine dayanır.

  • Rüyalar, modern psikolojide de önemli bir araştırma alanıdır. Özellikle Freud ve Jung gibi psikanalistler rüyaların bilinçaltının yansımaları olduğunu ileri sürmüşlerdir. Rüyaların kişilik, duygusal zeka, ruh sağlığı ve tedavi ile ilişkisi incelenmiştir.

Ayrıca psikolojide önemli bir araştırma alanı olan rüya olgusu kişilik, duygusal zeka, ruh sağlığı ve tedavi ile ilişkileri de incelenmektedir.

  • Rüyaların kişilik, duygusal zeka, ruh sağlığı ve tedavi ile ilişkisi incelenmektedir.

  • Psikolojik olarak Rüyaların Nasıl bir işlevi olduğu? Rüya üzerinde çalışan psikologlara göre rüyalar bir bakıma Problem Çözme Denemeleri'dir. Yani biz rüyalarımızda psikolojik bir Mesai içerisindeyiz. Rüyalarımızda pasif seyirci olarak değil, tam olarak aktif bir çalışma içindeyiz.

  • Psikanalizde de önemli bir yere sahiptir. Özellikle Freud ve Jung gibi psikanalistler rüyaların bilinçaltının yansımaları olduğunu ileri sürmüşlerdir.
    Freud'a göre rüyalar bastırılmış arzuların sembolik ifadesidir.
    Jung'a göre rüyalar kolektif bilinçaltının ortak sembollerini içerir.

  • Psikoterapide de kullanılan bir yöntemdir. Rüya terapileri ile psikoloji onarımı yapılmaya çalışılmaktadır. Rüya terapilerinde rüyaların sembolleri ve yaşam olayları ele alınır ve kişinin kendini tanımasına ve sorunlarını çözmesine yardımcı olunur.

İnsanlık tarihi boyunca her insanın ortalama 75 Yıllık Hayat süresi baz alınarak gördüğü rüya sayısı 1 ila 10 milyon arasında olduğu göz önüne alınarak; Rüya olgusunun, İnsanlık Tarihinde önemli yerini tahmin edebilirsiniz;

Rüyaların ilahi alemden gelen haberler veya tahminler içerdiğine inanılmıştır.

  • Rüyalar, İslam'da da önemli bir yere sahiptir. Rüyaların üç çeşidi olduğu kabul edilir: Allah'tan gelen rüyalar, şeytandan gelen rüyalar ve nefisten gelen rüyalar. Rüya tabirleri ise peygamberlerin sünnetine dayanır. Kur'an'da Hz.İbrahim, Hz.Yusuf ve Mısır hükümdarının gördüğü rüyalardan söz edilmektedir.

  • Rüyalar, diğer dinlerde de farklı anlamlar taşımaktadır. 

  • Yahudilikte rüyaların Tanrı'nın insanlara mesaj verdiği bir yol olduğu düşünülür. 

  • Hristiyanlıkta rüyaların Tanrı'nın iradesini veya geleceği bildirdiği kabul edilir. 

  • Hinduizmde rüyaların ruhun bedenden ayrıldığı ve başka bir dünyaya gittiği zamanlar olduğu inancı vardır. 

  • Budizmde rüyaların zihnin kendi kendini kandırdığı yanılsamalardan ibaret olduğu görüşü hakimdir.

Rüyalarımızı etkileyebilme ihtimalimiz de sabah uyandığınızda güzel bir rüya görmüş olarak iyi bir ruh hali yaşamanıza sebep olabileceğinden, bu konuda da çalışmalar yapılmıştır.

  • Rüyalarımızı etkileyen en önemli faktörlerden biri uyku kalitesi ve miktarı olduğu bilinmektedir.
    Uyku süresi arttıkça, REM uykusu aşaması artacağından dolayısıyla rüyaların süresi ve yoğunluğu da artar.
    Uyku kalitesini arttırmak için ise uyku öncesi rahatlatıcı aktiviteler yapmak, uyku ortamını karanlık, sessiz ve konforlu tutmak, uyku düzenine dikkat etmek önemlidir.

  • Rüyalarımızı etkileyen bir diğer faktör de kokulardır.
    Kokular, bilinçaltımızı direkt olarak etkileyebilen tek duyumuzdur.
    Uyku sırasında da kokulara duyarlılığımız devam eder ve ortamdaki kokular rüyalarımızın içeriğini ve duygusal tonunu değiştirebilir.
    Sülfürik kokular olarak adlandırılan kokular kabus görmeye sebep olabilirken,
    Çiçeksi, taze, ferah kokular keyifli rüyalara gösterebilmektedir.

    Bu nedenle uyku öncesi veya sırasında aromatik bitkilerin esansiyel yağlarını veya hidrosollerini kullanmak rüyalarımızı olumlu yönde etkileyebilir.

  • Rüyalarımızı etkileyen bir başka faktör de yaşadığımız olaylar, duygular, düşünceler ve hayallerdir.
    Rüyalar genellikle yaşam içerisinde yaşanan olayların bilinçaltına yerleşmesiyle ortaya çıkar. Bu nedenle rüyalarımızda günlük yaşantımızdan izler bulabiliriz.
    Aynı zamanda rüyalarımızda bastırılmış arzularımız, korkularımız, kaygılarımız veya hayallerimiz de yansıyabilir.
    Bu nedenle rüyalarımızı etkilemek için bilinçli olarak hayal kurmak, istediğimiz şeyleri düşünmek veya meditasyon yapmak faydalı olabilir.

Hemen hemen her insanın bir sabah yada gece yarısında uyanmasına sebep olan kabus yada olmayan Etkili Rüyalar gördüğü olmuştur. Bu rüyalar uyandığımız süreçte belli bir süre etkisini yaşamamıza da neden olmaktadır.

Rüyaların insanlar üzerinde olan etkileri düşünüldüğünde ise;

  • Rüyalar, insanın iç dünyasını belli sembol ve kendine has anlatımlarla yansıtan psikolojik bir fenomen olduğundan insanların bastırılmış istek, güdü, duygu ve düşüncelerini ortaya çıkarabilir etkisi bulunabilir.
    Ayrıca insanın yaşadığı olaylar, duygular, düşünceler ve hayaller ile ilişkili olduğu da unutulmamalıdır. Kısaca günlük yaşantınızda kafanıza taktığınız yada bilinçaltınıza sığınmış düşüncelerin oluşumu olabilir.

  • Rüyalar, insanın günlük yaşantısına zaman zaman yön verebilir ya da dolaylı olarak fertleri etkileyebilir.

  • Rüyalar, insanın gelecekle ilgili belirsizlikler karşısında bir anlam arayışı içinde olmasına sebep olabilir.

  • Rüyalar, insanın kendini tanımasına, analiz etmesine ve geliştirmesine yardımcı olabilir.

  • Rüyalar, insanın uyku kalitesini ve sağlığını da etkileyebilir.
    Rüyaların süresi ve yoğunluğu uyku döngülerine bağlı olduğunu açıklamıştım ki, uykunun REM evresinde rüyalar daha sık ve daha net görülür.
    Böylece Rüyaların kalitesi ve niteliği uyku kalitesini ve dolayısıyla fiziksel ve zihinsel sağlığı da etkileyebilmektedir. 
Toparlamamız gerekirse rüyalarımız bilinç altımızın bizlere uyurken sunduğu Hayat Resitali diyebiliriz. Hayatımızın dışında imkansız olan görüntüler görmeyiz. Rüyanızda hiç telefon kullandınız mı? Elinizde görmüş ve belki konuştuğunuzu söylediğiniz rüyalar hatırlıyor olabilirsiniz. Fakat asıl konu şu ki, yüzlerce yıl önce yaşamış bir insan, cep telefonunu hayal etmediği sürece rüyasında cep telefonunu görmesi mümkün olamazdı. 

Aynı şekilde günümüzde yeni yeni hayatımıza adapte olmakta olan bazı teknolojik cihazlar rüyalarınızın konusu olamaz belki olabilir, ama hatırlayabilmekte önemli bir aşamadır. 

Sonuçta 75 yaşınıza geldiğiniz takdirde ortalama 1-10 milyon gibi arada uçurum sayıda var olan rüya görmüş olacağınız ve kaç tanesini hatırlayabildiğinizi düşünmeniz gerektiğini söylemek gerekir.

Son olarak hayvanların rüya görüp görmediği de merak edilen sorulardan biri olmaktadır. 

Evet, hayvanlarda rüya görebilmektedir. Rüya tamamen beynin çalışma biçimi olduğu unutulmamalıdır ki. Hayvanların beyinlerinin de uyku sırasında insanlarınkine benzer elektriksel aktivite gösterdiğinden Memeliler ve Kuşların rüya gördüğü bir gerçektir. 

Rüyalar insan dahil hayvanlarda da uyku döngülerine bağlı olduğundan REM uyku evresinde hızlı göz hareketleri sırasında görülür. Hayvanların rüyaları da yaşadıkları olay, duygu, düşünce ve hayaller ile ilişkilidir. 

Hayvanların rüya gördüğünü dışarıdan uykuları sırasında gözlemleyebilirsiniz, Birçok hayvan sahibi hayvanlarının uyurken kuyruk sallama, titreme, irkilme, hırlama yada çeşitli sesler çıkardığını fark eder. Rüyalardan kaynaklanan bilinç karışıklığı durumunun dışa vurumudur.

Kaynak:

Senin Fikrin ?

Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski