Sakura

Somei Yoshino (En Popüler)
Somei Yoshino (En Popüler)

Sakura, Japonca'da bir tür süs kiraz ağacının çiçeği anlamına gelir ki 200'den fazla çeşidinin olduğu bilinmektedir.

Prunus veya Prunus subg. Cerasus cinsinden birçok ağacın çiçeğidir. Doğu Asya'da, özellikle de Japonya'da yaygın türlerdendir.

Sakura Zensen: Kiraz Çiçeklerinin Açması denilmektedir.

Japonya'da meteorolojinin en önemli ve kritik görevlerinden birisi 'Sakura Zensen'in tam tarihini tespit ekmektir. En ufak yanılma, Japonya Meteoroloji Müdürlüğü için felaket demektir ki bir defasında bir bilgisayar virüsü kaynaklı beş gün erken açıklanan tarih sonrası Sakura Zensen'e tanıklık etmek isteyen ve bahçelere giden Japon Halkı tomurcuklarla karşılaşınca büyük bir skandal yaşanmıştır. Meteoroloji Müdürü basın toplantısında halktan özür dilemiştir. Yetkililer bu olay sonrasında küresel ısınma nedeniyle daha erken açacak Kirazları öngörebilmektedir. Tahminler her şehir için önceden yapılıp, programlar ayarlanır.

Sakura (Süs Kiraz Ağacı Çiçeği)Sakura (Süs Kiraz Ağacı Çiçeği)
Sakura (Süs Kiraz Ağacı Çiçeği)

Aynı zamanda Japonya'nın ulusal çiçeği olan Sakura Ağaçlarının çoğu dev pamuk şekeri gibi çiçek açar ve meyve vermez.

Sakura aslında kısaca, Görkemli bir güzellik ile kısa süren bir ömürdür. Bu yüzden güzel ölüm denilen Hızlı ve Acısız ölüm bağlantıları da kurulmaktadır.

Çiçekleri yavaş yavaş açıp, çok çabuk dökülmesinden dolayı hayatın başlangıç ve kaçınılmaz sonumuzu temsil ettiği gibi geçiciliği ve güzelliğini simgelemektedir.

Çiçekler ağaçtan solmadan en güzel oldukları zamanda dökülmekte olduğundan ölüm ve yaşam birlikteliğini de anımsatmaktadır.

Ying Yang, İyi Kötü, Yaşam Ölüm ikilemleri ve zıtlıkları bir arada tutan bir çiçektir aslında Sakura. Yavaş yavaş açan o çiçekler daha solmadan ağaçtan ayrılarak, Samurayların olası bir savaşta her an ölebilecekleri felsefesi ile de birleşmiştir.

Japonlar baharın gelişini kutlarken Sakura Çiçeklerinin altına Hanami (Çiçek Seyretme) adlı geleneklerini de sürdürmektedir.

Hanami aslında Sakura çiçeklerine Hanami ve gündüz ziyareti, aynı ziyaretin gece yapılanına ise Yozakura denilmektedir.

Temsili Hanami Geleneği
Temsili Hanami Geleneği

Çiçeklerin açma mevsimi olan dönemde Japonya ülkeye en çok turist kabul ettiği dönemi yaşar. Ayrıca Japonlar önemli gün ve olaylarını bu tarihlere almaya çalışırlar.

Sakuralar Japon tarihinde Kast Sisteminden dolayı güzel ve özel olan pek çok şey gibi Sakura'lar da uzun yıllar yalnızca soyluların tadına varabildikleri bir zevk olduğundan Japon kültürel geçmişiyle özdeşleşen bu olayın da etkili olduğu düşünülür ki, Günümüzde kadın erkek, zengin fakir, genç yaşlı ayrımı olmadan tüm halkın coşkuyla katıldığı gelenek olarak sürmektedir.

Ayrıca Japon Sanatında, edebiyat ve şiirlerde sıkça kullanılan bir motif ve semboldür.


Anime Kültüründe Sakura Sanata Konu Edildiğinde Sakura
Anime Kültüründe Sakura Sanata Konu Edildiğinde Sakura

Yine yüzyıllardan beri şairlere, müzisyenlere ilham veren Sakura'lar, 2. Dünya Savaşında "Kamikaze" adı verilen ülkelerini korumak için intihar görevini tamamlayan Japon Pilotların bir sonraki hayatlarında Kiraz Çiçeği olarak reenkarne olacakları inanışı ve Son uçuşları öncesinde uçaklarına çizdikleri Bir Figür olarak Sakura Çiçekleri, Japon Tarih kayıtlarına geçmiştir. 

Eski Japon düşünce ve kültürü uzmanı Motoori Norinaga, Japon ruhunu Yamazakura (dağ Kirazı) çiçekleriyle özdeşleştirmiştir.


Yamazakura
Yamazakura

Aynı zamanda, Yamazakura'nın yaprakları kiraz çiçeklerinden önce büyüdüğünden dişleri çıkıntılı olan insanlara da denilmektedir.

Süs amaçlı yetiştirilen ve yenilmeyen bir kiraz ağacı türüdür. Sakura ağacının çeşitli türleri bulunmaktadır. 

Beyaz, pembe veya kırmızı renkli çiçek açanları vardır.

Tam adı: SAKURA School Simulator adında bir oyun bulunmakta ve bu oyun okul hayatı simülasyonu sunmaktadır. Oyunda, arkadaş ve sevgililer edinilebildiği gibi, okul veya sokakta maceralara atılabilmektesiniz.

Japon tarihinde Sakura hüzünlü yanı ve çok sevilmesinden dolayı bir kadın ismi olarak kullanılmaktadır.

Buradan da anlaşılabileceği üzere Japon Kültüründe Sakura'ların anlamı çok büyüktür.

Fuji Dağı Manzaralı Sakura Altında bir çift
Fuji Dağı Manzaralı Sakura Altında bir çift

Japon efsanelerinde yerinin olmaması  imkansız olurdu. Efsaneler aracılığıyla Japon kültüründe iz bırakmış bir ağaç olabilir kendisi;
  • Dağ tanrısı Oho-yama'nın iki kızı vardı: büyük olan Iwa (Kaya) ve küçük olan Saku (Çiçek). Bir gün, tanrı Ninigi gökten inerek kızlardan biriyle evlenmek istedi. Ninigi küçük olanı seçti. Büyük olanı çirkin bulup babasına geri gönderdi. Oho-yama öfkelendi ve bir hüküm verdi: Iwa'nın soyundan gelenlerin ömrü kayalar gibi sağlam ve sonsuz olacak; Saku'nun soyundan gelenler ise imparator da olsa en sıradan insan da olsa bahar çiçeği gibi kısa olacaktı. Saku öldüğünde, mezarının üzerinde güzel bir ağaç büyüdü ve bu ağaca 'Sakura' adı verildi.
  • Bir zamanlar, tanrılar hiç çiçek açmayan bir Ağacı ortadan kaldırmaya karar verdiler. 20 Yıl süre verdiler ve bu süre içerisinde ağaç insan şekline bürünüp insan duygularını yaşayabilirdi. İnsan oldu ve savaşlar gördü. Yıllar geçti ama ağaç hiçbir şeyden hoşlanmıyordu ta ki güzel bir kızla tanışana kadar. Birbirlerine aşık oldular ve Ağaç kendisinin bir ağaç olduğunu itiraf etti. Kız da bir ağaç olmak istedi ve bir oldular. Böylece güzel çiçeklerle açan bu ağaç Sakura oldu.
  • Zalim bir hükümdarın emriyle, bir kadın ve çocukları ağacın gövdesine bağlanarak ölümüne dövüldüler. Sakura ağacının pembe renkli yaprakları masum kurbanların anısına açıldı ve Sakura Çiçeği çok üzücü bir hikayenin hatırası olarak kaldı.
Zalim bir hükümdarZalim bir hükümdar
Zalim bir hükümdar
  • Eski Yo-roku sakura, ay takviminin ilk ayının on altıncı gününde Şubat ayında açan kiraz çiçeğidir. Bu ağacın içinde bir samurayın ruhu yaşar. Bir zamanlar, bahçesinde Sakura Ağacı büyüdü ve olağan dışı zamanda çiçek açardı. Çocukken ağacın altında oynayarak büyüyen çocuk tüm ebeveynlerinin ve bütün atalarının da orada oynadığını bilirdi. Büyüdükçe, çocuklarını kaybetti ve dünyada ona sevgili gelen tek şey olarak Sakura ağacı kaldı. Ertesi yaz, ağaç solmaya başladı ve öldü. Yaşlı samuray da kaybını telafi edecek bir şeyi kalmayarak üzüntüden hastalandı ve öldü.
Efsaneler Japon kültüründe uzun yıllar sürecek izleri bırakmış olsa gerek. Ayrıca Japonların bu kültürel mirası ülke dışına da çıkmıştır. Washington D.C.'de her yıl Ulusal Kiraz Çiçeği Festivali düzenlenir ve yüz binlerce ziyaretçi festivale katılır.. Bu festival, 1912 yılında Japonya'nın ABD'ye hediye ettiği 3.020 sakura ağacının anısına yapılmaktadır.

Sakura ağacının değişken bir özellikleri nedeniyle çiçek seyretmek için, yabani sakura ağaçlarının doğal veya yapay melezlemeler ve aşılama, kesme yöntemleri ile birçok kültivar oluşturulmuştur.

Sakuramori: Kiraz ağacı doktoru, Kiraz ağacının bakımını üstlenen kişiye denilmektedir.

Türkiye'de Sakura

Sakura’lar Japonya’nın doğal zenginliği olarak sınıflandırıldığından ağaç yada tohumunun ülke dışarısına çıkartılması yasaklanmıştır. 

Sadece belli sebeplerle dünyada 9 ülkeye gönderilmiştir.

Sakura'lar ancak Japonya'nın evrensel dostluğunu veya ülkelerle ikili ilişkilerini geliştirmek amacıyla hediye edilir.

Bu ülkelerden biri de Türkiye'dir.

Japonya’daki Sakura Vakfı, bütün dünyada sakura ağaçlarını barışın sembolü haline getirmek için çalışır. 
Vakıf, çeşitli ülkelerle temaslar kurar; bu ağaçların dikilip halkın görebileceği mekanlar arar. 

İstanbul’da da bundan 120 yıl önce Japonya’ya yapılan dostluk ziyaretinden dönerken çıkan tayfunda batan Ertuğrul Firkateyni’nde şehit olan 527 Sakura Fidanı  şehit olan denizcilerimizin anısına TEMA Vakfı’nın İstanbul Kozyatağı’ndaki Nezahat Gökyiğit Bahçesi’ne 2005’te sakura fidanları dikilmiştir. 

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nde oluşturulan ve Ertuğrul Adası adı verilen özel bir bölümde yetiştirilen sakuraların çiçeklerini görmek isteyenler, nisan ayının 10'una kadar bu benzersiz şöleni kaçırmamak için bahçeyi ziyaret eder.
 

Vakfın bize gönderdiği çeşidin adı Yoko'dur. 

Ülkemize daha önce de çeşitli vesilelerle Sakura'lar gelmiştir.

Yalova’daki Karaca Arboretumu’nda da İstanbul’daki saray bahçelerinde de bulunmaktadır.


Sakura yerini severse iyi büyür. 

Kökünün su altında kalmasını sevmemektedir. 

İstanbul’un havasında rahat yetiştiriliyor. 

Sakuraların çiçek süresi çok kısa olduğundan Nisan ayının ilk 10 günü bunu görmek için en uygun dönem.

Eğer İstanbul’da sakura turuna çıkmak isterseniz, ilk uğramanız gereken ilçe Sarıyer. 

Büyükşehir Belediyesi’nin ülkeler arasındaki dostluğu pekiştirmek amacıyla 2003’te Baltalimanı’nda kurduğu Japon Bahçesi’ne 52 yetişkin sakura dikilmişti. 

Ücretsiz gezilebilen parkta, farklı türlerden 5 bin civarında bitki bulunuyor. 

İstanbul’un en yaşlı sakura ağaçları ise, Japon Bahçesi’nden kuş uçuşu 1,5 kilometre uzaklıktaki Emirgan Korusu’nda bulunmaktadır.

Ayrıca Ankara'nın Dikmen Vadisi ve Isparta'nın Uluborlu ilçesinde İlkbahar mevsiminde görmek mümkündür.

Not: Görseller Bing AI Tarafından Tasarlanmış ve materyal araştırması da Bing kaynaklara yönlendirme yapmıştır.
Kültivar: Kültüre edilmiş çeşit anlamına gelir. İnsan eliyle yetiştirilmiş veya geliştirilmiş.

Senin Fikrin ?

Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski